מתנצלים מראש על העיסוק במיסים ובטח על העיסוק בתשלום מיסים מרצון, אבל בימים אלו נכנס לתוקפו נוהל גילוי מרצון לשנת 2024 – חבל הצלה של רשות המיסים לכל מי שלא דיווח/ה על הכנסות ונכסים (גם קריפטוגרפיים) באופן תקין, ללא קנסות ואישומים. אפילו את צקצוקי הלשון הם יחסכו מכם. מה עומד מאחורי נוהל גילוי מרצון? למי הוא רלוונטי? איך הוא מתבצע בפועל ומה השלבים הכרוכים בו? על כך ועוד בכתבה הבאה.
נוהל גילוי מרצון לשנת 2024 נועד לעודד יחידים ועסקים לדווח על הכנסות שלא דווחו בעבר. זה כולל הכנסות מנכסים בחו"ל, ממטבעות קריפטוגרפיים ומהכנסות אחרות שלא דווחו. על ידי השתתפות בהליך זה, משלמי המסים יכולים להימנע מקנסות כבדים והשלכות משפטיות. ההנחיות החדשות מציגות שני מסלולים להגשה: המסלול הירוק, המאפשר הגשות אנונימיות במקרים ספציפיים, והמסלול הרגיל למצבים מורכבים יותר.
הכנסות החייבות בדיווח במסגרת נוהל גילוי מרצון 2024
נוהל גילוי מרצון 2024 מחייב דיווח על מגוון סוגים של הכנסות שלא דווחו. דרישה זו כוללת הכנסות ממקורות ישראליים ובינלאומיים כאחד. באופן ספציפי, נדרשים יחידים לדווח על הכנסות מנכסים בחו"ל כגון חשבונות בנק זרים, נדל"ן והשקעות שלא דווחו בעבר. בנוסף, כל רווח מפעילות עסקית, הכנסות משכירות, ריבית, דיבידנדים ורווחי הון נכללים בדרישת הגילוי.
חשוב לציין כי הנוהל מכסה גם הכנסות שנוצרו ממטבעות קריפטוגרפיים. לאור הפופולריות והשימוש הגובר במטבעות דיגיטליים, רשויות המס הדגישו את הצורך לדווח על כל רווח או רווחים מעסקאות במטבעות קריפטוגרפיים.
מטרת נוהל הגילוי מרצון היא לעודד את משלמי המסים להגיע מיוזמתם ולתקן כל אי עמידה בעבר מבלי להתמודד עם עונשים חמורים. על ידי גילוי הכנסות שלא דווחו בעבר, יכולים יחידים להימנע מהשלכות משפטיות פוטנציאליות ולהסדיר את חובות המס שלהם באופן נוח יותר. בסך הכל, נוהל גילוי מרצון 2024 משמש כמסגרת מקיפה ליחידים להסדיר את ענייני המס שלהם ולהבטיח עמידה בחוקי המס בישראל.
הגשות אנונימיות: מסלול ירוק לעומת מסלול רגיל
נוהל גילוי מרצון לשנת 2024 מציג שני מסלולים נפרדים עבור נישומים המעוניינים לחשוף הכנסות שלא דווחו בעבר: המסלול הירוק והמסלול הרגיל. מסלולים אלה מציעים תנאים שונים, עם רמות שונות של אנונימיות ומורכבות.
מסלול ירוק
המסלול הירוק מיועד למקרים פשוטים יותר שבהם סכומי ההכנסה שלא דווחו נמוכים יחסית. אחד המאפיינים המרכזיים של המסלול הירוק הוא שהוא מאפשר הגשות אנונימיות. נישומים יכולים להגיש בתחילה את הגילוי שלהם מבלי לחשוף את זהותם. מאפיין זה נועד לעודד יותר אנשים להצהיר מבלי לחשוש מהשלכות מיידיות. עם זאת, האנונימיות היא מותנית וזמנית; חשיפת זהות מלאה נדרשת לאחר השלמת הבדיקה הראשונית וקביעת זכאות המקרה למסלול הירוק. מסלול זה מתאים בדרך כלל למקרים פשוטים יחסית הכוללים סכומים קטנים יותר של הכנסה שלא דווחה ומצבים פיננסיים פחות מורכבים.
מסלול רגיל
לעומת זאת, המסלול הרגיל אינו מתיר הגשות אנונימיות. מסלול זה מיועד למקרים מורכבים יותר או כאלה הכוללים סכומים גדולים יותר של הכנסה שלא דווחה. נישומים חייבים לחשוף באופן מלא את זהותם כבר מההתחלה. היעדר האנונימיות במסלול הרגיל משקף את רמת הבדיקה הגבוהה יותר המופעלת במקרים אלו. מסלול זה מתאים למצבים שבהם המורכבות הפיננסית גדולה יותר, וההכנסה שלא דווחה היא משמעותית. המסלול הרגיל מבטיח בחינה מעמיקה ועמידה בדרישות הגילוי.
שני המסלולים דורשים דיווח על הכנסות מקריפטו, המשקף את החשיבות הגוברת של נכסים דיגיטליים בנוף הפיננסי של היום. על ידי הצעת שני מסלולים אלה, נוהל גילוי מרצון לשנת 2024 שואף להכיל מגוון רחב של נישומים, לעודד ציות מרצון תוך התייחסות לרמות שונות של מורכבות וסיכון.
דיווח על הכנסות מקריפטו
בהליך גילוי מרצון לשנת 2024, דיווח על הכנסות מקריפטו הוא היבט קריטי. גם המסלול הירוק וגם המסלול הרגיל דורשים גילוי מלא של כל רווח מפעילות קריפטו. זה כולל, בין היתר, הכנסות ממסחר, כרייה וסטייקינג. רשות המסים בישראל מתייחסת לעסקאות קריפטו באופן דומה לנכסים פיננסיים אחרים, כלומר יש לדווח על כל רווח או רווחי הון והם חייבים במס.
עבור נישומים הבוחרים במסלול הירוק, הליכים פשוטים יותר עשויים לחול אם עסקאות הקריפטו שלהם פשוטות וכוללות סכומים נמוכים יותר של הכנסות שלא דווחו. עם זאת, עבור עסקאות מורכבות יותר או בעלות ערך גבוה יותר, המסלול הרגיל הוא הכרחי, ואנונימיות אינה מותרת. ללא קשר למסלול שנבחר, דיווח מדויק של הכנסות מקריפטו מבטיח עמידה בתקנות רשות המסים ועוזר להימנע מקנסות פוטנציאליים בגין אי גילוי.
נוהל גילוי מרצון לשנת 2024 חל על שנות המס עד וכולל שנת 2023. משמעות הדבר היא שכל הכנסה שלא דווחה משנים אלו ניתנת לדיווח במסגרת הנוהל החדש. על ידי השתתפות בהליך זה, יחידים יכולים לתקן מחדלים מן העבר ולהבטיח עמידה בתקנות המס, ובאופן פוטנציאלי להימנע מעונשים חמורים יותר או השלכות משפטיות.
בסך הכל, הליך גילוי מרצון הוא צעד פרואקטיבי המועיל הן את הנישום והן את המדינה. הוא מאפשר לאנשים פרטיים ולתאגידים להסדיר את ענייני המס שלהם – בלי שאילת שאלות – וכן – גם תורם למערכת מס צודקת ושקופה יותר. זה משהו שאולי נהוג לזלזל בו ובתור מדינת הקומבינה שאנחנו, אולי נעדיף להפנות תשומת הלב ומאמצים דווקא לדרכים בהן נוכל להתל ברשות המיסים, אבל מערכת מס אמינה ושקופה היא יסוד חשוב בניהול תקין של מדינה. דווקא היום – כן כן – דווקא היום זה ערך חשוב מאין כמוהו.